sobota 3. května 2014

Prorok - Amanda Stevensová


Název: Prorok
Originální název: The Prophet
Autor: Amanda Stevensová
Série: Okřídlená duše #3
Překlad: Věra Klásková
Počet stran: 352 stran
Nakladatelství: Knižní klub
Vydání v ČR: duben 2014
Hodnocení: ★ ★ ★ ★ ★



Hřbitovní královna Amelia Grayová porušila všechna pravidla, která ji měla chránit před duchy, jež vidí. Otevřela dveře do neznáma a Zlo, které za nimi číhá, ji chce zpátky k sobě... A nyní po ní ještě duch zavražděného policisty žádá, aby mu pomohla najít jeho vraha. Stopy ji zavedou do rodného Charlestonu, napohled líbezného města na americkém Jihu, v němž ale doposud kvete čarodějnictví, kořenářství a černá magie. Jakto že si toho Amelia dříve nevšimla? Aby toho nebylo málo, znovu se setkává s Johnem Devlinem, mužem, kterého měla milovat jen zdálky, a ocitá se tak před volbou, jež jí s definitivní platností změní život jednou provždy – bude se řídit otcovými pravidly, aby udržela sebe i Johna v bezpečí, anebo touhou svého srdce?

Dlouho očekávané třetí pokračování o Hřbitovní královně konečně spatřilo světlo světa a já se nemohla dočkat, až se opět spolu s Amelií a Devlinem vydám na jejich další duchařskou pouť.

V prvním díle jsem se setkali s mladou a sympatickou restaurátorkou hřbitovů, Amelií Grayovou, známou jako Hřbitovní královna, kterou od malička provází jejím životem duchové, a tajemným, okouzlujícím a velice pohledným policistou Johnem Devlinem, jehož minulost a tajemství věrně kráčí po jednom boku, což jedině přispívá k tomu, že si ho od prvního okamžiku zamilujeme. Stránku po stránce poznáváme blíže hlavní hrdiny, jež osud svádí dohromady. Seznamujeme se s náplní práce hřbitovní restaurátorky, skrytými významy, rituály, tajemnem a mnohdy i nevysvětlitelnými a nepochopitelnými skutečnostmi. Pročítáme se příběhem dvou lidí opředených tajemstvími a jejich obrovskou přitažlivostí, ale také plným duchů, zvratů a překážek, jež nakonec jejich cesty rozdělí.. možná.

Druhý díl nás zavede daleko od Charlestonu, od posvěcené půdy, od Johna Devlina - do Asher Falls, kde Amelie přijme zakázku na obnovu místního hřbitova jménem Trnová brána, avšak už od první chvíle lidé, prostředí i vzduch působí velice zvláštně, tajemně a děsivě. I Thane Asher, další přitažlivý muž vstupující do Ameliina života. Celý vývoj událostí se nakonec odvíjí naprosto nečekaně a rapidním tempem. Spolu s Amelií oprašujeme historii malého městečka v Jižní Karolíně, poznáváme jeho velice zvláštní obyvatele, jejich chování i minulost. Až s údivem se pozastavujeme nad nenadálými zvraty, objevujeme skrytou pravdu a zjišťujeme, že minulost Amelie Grayové je mnohem více zamotaná a komplikovaná, než jsme si doposud mysleli.


A nakonec se spolu s Amelií vracíme zpátky do Charlestonu, kde jsem čekala, že si hlavní hrdinové padnou kolem krku a budou spolu žít šťastně až na věky, takže jsem absolutně netušila, o čem by mohlo být oněch 350 stran. A ono to až tak jednoduché vlastně vůbec nebylo. Ono to nebylo vůbec jednoduché, bylo to komplikované více, než jsem čekala.

Porušení otcových pravidel si vyžádalo svou daň a Amelie tak přestala mít svůj život jen pro sebe. Na vlastní pěst se vrhá do vyšetřování vraždy policisty a odkrývá tak mnohem víc tajemství, než si dokázala přestavit. Dostává se do situací, kdy sama neví, čemu a komu věřit, zabrouzdá do velmi nebezpečných vod, kdy i jí samotné jde o život, a hlavně odkryje pravdy, které nás zpočátku ani nenapadly.

Celý příběh nepostrádá na dramatičnosti, tajemnosti ani čtivosti, jako jsme tomu byli zvyklí u předchozích dílů, ba naopak. Strhující tempo děje nás nutí číst dál a spolehlivě hltáme slovo od slova až do té doby, než se dostaneme na konec. Amanda Stevensová si pro nás připravila strhující závěr duchařské trilogie, ačkoli relativně otevřený konec může skrývat i možné pokračování. Za které bych určitě nejen já byla hrozně vděčná, co si budeme povídat.

A na konec? Tuhle sérii bych doporučila všem. A hlavně těm, co duchařiny nemají rádi, protože tyhle knihy vás přesvědčí o tom, že na duchařiny změníte názor. A to zaručeně! Čtivá, originální, tajemná.. a se skvělým Johnem Devlinem, kterého budete chtít všichni doma - ano, takhle bych tuhle trilogii popsala. Kdo ještě nečetl, čtěte, stojí to za to! 

Žádné komentáře:

Okomentovat