pátek 11. července 2014

Zamilované duše - Stacey Kade


Název: Zamilované duše
Originální název: Queen of the Death
Autor: Stacey Kade
Série: Mezi nebem a zemí #2
Překlad: Eva Brožová
Počet stran: 208 stran
Nakladatelství: Fragment
Vydání v ČR: září 2013
Hodnocení: ★ ★ ★



Duše Alony Dareové se po nehodě vrátila zpět ze záhrobí. Nyní se na ni začínají obracet další zbloudilé duše a ona potřebuje pomoc. Dokáže najít společnou řeč s Willem - jediným člověkem, který jí slyší, ale o kterého předtím nezavadila ani pohledem? Potřebuje jeho pozornost opravdu jen kvůli ostatním nebo jí na Willovi začíná záležet víc, než je ochotná si připustit?

První díl duchařské young adult trilogie mnohé z nás překvapil svou čtivostí, vtipem, dobře zpracovaným tématem i charakterem hlavních hrdinů, kteří naprosto přesně vystihli svá odlišná postavení ve světě náctiletých, takže jsme si okamžitě oblíbili zamlklého Willa a začali nesnášet nafoukanou Alonu.

Jak už tomu tak ale bývá, s každou další přečtenou stránkou poznáváme hlavní hrdiny blíže, takže nikoho nakonec nepřekvapí, že ta Alona vlastně není tak zlá, protivná a sobecká, jak jsme si po prvních odstavcích mysleli, a že jsme si ji nakonec oblíbili. A přesně s tímhle pocitem se vrháte do dalšího dílu a očekáváte stejně tak vtipný, čtivý a svižný příběh. A ono přišlo malé zklamání, bohužel.

Místo akční humorné jízdy se střetáváme na vlastní oči s pomalým nemastným neslaným rozjezdem, jenž nás nevtáhne do děje tak, jak jsme si po prvním díle naplánovali. I přes celkovou čtivost příběhu se sami chvílemi přistihujeme, že koukáme "doblba", přemýšlíme nad tím, co si dáme k večeři nebo co dávají večer v televizi. A pak přijde neskutečný zlom, v který jsme zpočátku ani nedoufali, ale stále se nevzdávali naděje, že by se třeba někdy mohl ukázat. 

Přibližně v polovině knihy přijde neskutečný obrat, který mění vleklou, místy nudnou a nezajímavou knihu přesně v to, co jsme od ní chtěli. Konečně se dočkáváme akce, svižného tempa a chutí číst a obracet stránky! A už nemáme potřebu přizabít Alonu!

Nakonec se až nečekaně rychle ocitneme za poslední větou a uznáváme, že ta kniha nebyla vůbec špatná. Možná slabší než ta předchozí, každopádně díky poslední stovce stran máme o důvod víc pouštět se do závěrečného dílu. 

Rozhodně se nenechte odradit možným pomalejším a málo čtivým začátkem a neházejte po prvních stranách flintu do žita, protože to, co následuje, za přečtení stojí. 



Na závěr mockrát děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy k recenzi!


Žádné komentáře:

Okomentovat