neděle 23. března 2014

Okřídlená duše - Amanda Stevensová


Název: Okřídlená duše
Originální název: The Restorer
Autor: Amanda Stevensová
Série: Okřídlená duše #1
Překlad: Věra Klásková
Počet stran: 368 stran
Nakladatelství: Knižní klub
Vydání v ČR: listopad 2012
Hodnocení: ★ ★ ★ ★ ★


Amelia Grayová od dětství vídá duchy.
Aby se před nimi chránila, dodržuje určitá pravidla. Jedno z nich nyní bere za své – detektiv John Devlin, jemuž Amelie pomáhá při vyšetřování série krutých vražd, ji abnormálně přitahuje, ačkoliv ho doprovázejí dva duchové. Mrtvola na hřbitově, který má Amelia restaurovat, je jen prvním článkem v řetězci matoucích stop. Vodítka obsažená v náhrobní symbolice, jež Amelii zanechává vrah, ji sice dovedou blíž k pravdě, ale také k zjištění děsivé úlohy, kterou má v celém případu sehrát ona sama.
Žal a zoufalství dokáže k člověku připoutat melancholickou duši, ale i bytost naplněnou děsivou nenávistí… a ta může sahat až za hrob.

Jak už tomu v některých případech bývá, určité knihy, jež nemůžeme po dočtení vynachválit, zpočátku přehlížíme. A přesně tohle se stalo mě s Okřídlenou duší. 

Ačkoli jsem zaregistrovala tuto tajemnou "duchařinu" mezi novými kousky na pultech knihkupectví, vůbec mě v první chvíli nezaujala. Pod samotným názvem jsem si představila typický duchařský scénář, který mě k přečtení nelákal. Když mě ale poněkolikáté oslovila paní v knihkupectví s otázkou, zda jsem si Okřídlenou duši konečně přečetla, protože je prý naprosto skvělá, nasadila mi tím do hlavy brouka a já najednou nemohla tu knihu dostat z hlavy. Říkala jsem si, že na té knize asi doopravdy něco bude. A taky že bylo!

Osud tomu chtěl a mně se Okřídlená duše dostala do rukou. Ještě než jsem knihu otevřela a začetla se do prvních stran, neočekávala jsem mnoho. Bála jsem se toho, jak se autorka poprala s propojením současnosti a duchařské fantasy, že příběh nebude působit realisticky, bude předvídatelný, nezajímavý a nudný. A ono houby, vážení!

Na více než 360 stranách poznáváme záhadnou Amelii Grayovou, restaurátorku hřbitovů a Hřbitovní královnu, která od dětství vidí duchy. Seznamujeme se s náplní neobvyklého řemesla, historií, hřbitovní tématikou, tajemnými symboly a skrytými významy. Jsme svědky situací, které jsou pro nás těžko pochopitelné. A stejně tak jako Amelie si postupně zamilováváme tajemného detektiva Johna Devlina, opředeného mnoha tajemstvími. A překvapivě celý příběh nám nepřijde obyčejný, tuctový a nezáživný. 

Už po několika prvních stranách jen nevěřícně zíráte, že čtete stále dál a že vás to vlastně baví. V půlce knihy vám už nepřijde divné, že na stránkách potkáváte duchy, a s posledním přečteným slovem potřebujete pokračování. 

A přesně takhle jsem to měla s Okřídlenou duší já. A vy budete mít taky. Jinak to s touhle knihou nejde. Na to vemte jed!

17 komentářů:

  1. Tahle knížka vážně vypadá zajímavě ;). Určitě si někdy musím přečíst :D.

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knížku si chci staršně moc přečíst. Neslyším na ní nic jiného než chválu. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě! Kvůli tomu mi taky nedala spát a vážně stála za to! A druhý díl je ještě lepší ;-)

      Vymazat
  3. Tedy stále se k té knize nemohu rozhoupat, ale tvá recenze mě hooodně nahlodala :) Vypadá to dobře, ale pořád si nejsem jistá, jestli je to téma můj šálek kávy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se bála, ale neskutečně moc mě překvapila. Jestli se pro ní přece jen rozhodneš, doufám, že se ti bude taky tak moc líbit. I když předpokládám, že bude ;-) Já duchařiny taky nemusím, ale tohle není jen o duchách... Je to neskutečně originální, napínavá a tajemně vzrušující kniha.. No, však uvidíš :-)

      Vymazat
  4. Recenzi zatím nečtu, jen jsem koukala na hodnocení ;) Já totiž teď byla pár dnů doma nemocná, tak jsem si to jeden večer vzala s sebou do postele a skončila ráno, naprosto nadšená. Takže recenzi se teprve chystám psat. A právě po dočtení jsem si vzpomněla na tebe, protože jestli se nepletu, tak jsme se o této knize spolu bavili (myslím že v souvislosti mé vánoční nadílky v podobě druhého dílu). A koukám, žes měla podobné nutkání si knihu přečíst :D A dle hodnocení bylo tvé nadšení z knihy podobné ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsi byla též nadšená. I když, co si budeme povídat, nečekala jsem, že bychom se v hodnocení výrazně lišily :-D A máš pravdu, bavily jsme se o ní :-) A co se druhého dílu týče, jestli jsi ho nečetla, tak to koukej ihned napravit. Já už mám tu krásku za sebou a je ještě lepší než Okřídlená duše! A nějak mám tendence v kalendáři odškrtávat den za dnem jako malá na Vánoce, než konečně vyjde Prorok! :-)

      Vymazat
    2. To je fakt, v knižním hodnocení se dost zhodneme :D
      Na druhý díl se chystám co nejdřív, ale zas jsem toho rozečetla strašnou spoustu, tak chci nejdřív aspoň něco dočíst, ať se mi to neplete :D

      Vymazat
  5. Achjo všichni o ní mluví a já ne a ne se k ní dostat, ale čtu na ní jen samé skvělé recenze :) Jinak nový vzhled, krásně zeleně jarní :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budeš si ji muset taky pořídit ;) Mě příjemně překvapilo, že hlavní hrdinka není teenager! Nějak jsem si to špatně pamatovala, jinak bych možná začala číst už dávno. Ale zas aspoň můžu brzo pokračovat druhým dílem a snad ještě letos, jeslti se nepletu, má vyjít třetí.

      Vymazat
    2. Paradoxně jsem na ní doteď taky slyšela samou chválu a stejně jsem ji v knihkupectví s klidem obcházela. A jak bych si za to teď nafackovala! :-D Rozhodně si ji pořiď, protože ta kniha stojí za to! A co teprve její pokračování ;-)
      A děkuji, že se líbí. Právě přesně něco takového jarního jsem vykouzlit chtěla :-)

      Vymazat
    3. Zaplať pánbůh za to, že Amelie nebyla šestnáctiletá, to by se mi taky číst nechtělo :-) A do druhého dílu se co nejdříve pusť, protože Prorok vychází už na začátku dubna ;-)

      Vymazat
    4. Nevím proč jsem si zafixovala, že je to Young Adult literatura. Dokonce i v knihovně ji mám zařazenou mezi YA :D Ale o to příjemnější překvapení to pro mě bylo :)
      Jee, už začátkem dubna? Tak to možná teda něco doložím a vrhnu se na Království hned :D

      Vymazat
    5. Achjo je Vám jasné, že přemlouváte závisláka aby porušil abstinenci :D Ale slyším o ní pořád a navíc má krásnou obálku, takže si jí asi tajně koupím no :D

      Vymazat
  6. Zatím se k ní asi nedostanu, ale hrozně bych jí chtěla přečíst, už jen ta anotace a obálka jsou skvělé a recenze mě jen ještě víc navnadila. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda! :-D Ne, vážně jsem ráda, protože tahle kniha si zaslouží být čtená! ;-)

      Vymazat