neděle 1. června 2014

Sečteno & Podtrženo: Květen 2014 a něco málo ze SK2014


Květen byl pro mě ve znamení Světu knihy, tj. prázdné peněženky, bolavých nohou, vyvěšených rukou, ale naprosté spokojenosti, narozenin a nějaké té výhry. Jo, občas bych brala květen i víckrát do roka.

PŘEČTENÉ KNIHY: 
No jo, opět se mi podařilo přečíst jen tři knihy. Jsem na to magický číslo asi nějak vysazená..

Karin Slaughter / Genesis
424 stran / Domino / 2009

Třetí v pořadí a pro mě zatím nejsilnější, nejmorbidnější a nejlepší will-trentovské čtení! Pokud máte rádi krimi, ze kterých vám není úplně dobře od žaludku, jednoznačně doporučuji! Naprosto skvělý díl, který můžu jednině chválit. Více v mé recenzi..
* * * * 


Karin Slaughter / Hřbitov nadějí
376 stran / Domino / 2011

Ještě plná nadšení a dojmů ze třetího dílu jsem se pustila do čtyřky. Musím uznat, že tento díl není tolik morbidní, nechutný a vyvolávající-zvracení. Vlastně není až tolik akční, zato se ale dozvídáme mnoho informací o Willu, na které jsme tak dlouho čekali. Je to vlastně první díl, ve kterém má osobní život hlavních aktérů navrch. A nebylo to vůbec špatné. Bylo to stejně parádní. Jen trochu jinak ;-)
* * * * *


Alissa Nutting / Tampa
224 stran / Odeon / 2014

A jako poslední jsem v květnu přečetla Tampu alá Lolitu naruby. Když si tak knihu vybavuji zpětně, vlastně na mě nepůsobila vůbec jako Lolita. Nebyla to Lolita. Byla neotesanější, chladnější, surová a absolutně bez citu a vášně. Svým způsobem. A sobecká a perverzní Celeste.. Někdy vám nemusí být hlavní hrdina sympatický, a přesto se vám kniha líbí že :-)
* * * * 



NOVÁ KVĚTNOVÁ DÍŤÁTKA:
Ačkoli jsem předpokládala, že budu květnovými knihami trhat svoje rekordy, nezdařilo se. Na Světu knihy jsem se rozšoupla přiměřeně a něco málo jsem i dostala a vyhrála, ale vezmeme to pěkně popořadě..

Můj první květnový přírůstek je tak trochu šílená výhra u Schefika..

Tak trochu šílení

A pak už přišel očekávaný veletrh. Ačkoli jsem původně vůbec netušila, jestli pojedu do Prahy sama nebo se mi podaří ukecat muže, aby mě v uličkách výstaviště na pár hodin doprovázel (nosil tašky), ačkoli je pro něho i desetiminutová návštěva knihkupectví zdlouhavá a působí mu (i jeho peněžence) nesmírná utrpení. Nakonec mi to u mé drahé polovičky nevyšlo ("Jo, tak kdyby tam místo knížek bylo pivo..."), takže jsem v práci popadla jednu čtecí duši, usedla o půl desáté v Liberci na žluťáska a vydala se spolu se svou jmenovkyní směr Praha. Cesta za pomoci horké čokolády a TBBT v uších utekla velice rychle a ani jsme se nenadály a stály jsme na Čerňáku. Ještě rychle koupit jízdenky a šup na metro. 
Všechno šlapalo naprosto bez problému. Než jsme vylezly z metra. Nějak jsem si nedokázala vybavit onu mapu, na kterou jsem den předem třicetkrát koukala, a ještě do toho začalo pršet. Zvolili jsme strategii "Hele támhle jde pár lidí, tak půjdeme za nima a uvidíme.." a překvapivě jsme udělaly dobře. Až u arény jsme se zasekly a pochybovaly o tom, že by to bylo takhle jednoduché, ale naštěstí nás oslovila milá paní typickým knihomolským pozdravem "Jdete taky na veletrh?" a statečně se nás ujala až před vchod na výstaviště. Pak už jsme si jen vystály frontu, kde jsem potkala Vojtu, a mám takého tucha, že před námi ve frontě byla Anette, ale oslovovat nadrzovku cizí holčinu "Ahoj, ty seš ta holka, co točí videa, ale vůbec si nemůžu vybavit tvoje jméno ani blog" se mi opravdu nechtělo. 
Jelikož jsme byly obě na veletrhu prvně, vůbec jsem si nedokázala představit, jak velký prostor to bude. Čekala jsem něco monstrózního. Takže jsem předpokládala, že to za pár hodin stihneme projít maximálně dvakrát. Jo, stihly. Nakonec asi desetkrát. A tak jsme se tam tak couraly bez možnosti si někde posedět, nakupovaly knihy, couraly a kupovaly knihy. Hrozně ráda jsem zase viděla holky z Hosta, pokecala s Madlén, Anet, Wendy, Terkou, Verunkou a Verunkou, se kterými jsem se nechala společně zvěčnit se skvělým Andersem de la Mottem a díky nimž mi poprvé v životě nevadilo stát ve frontě, poznala Schefika a zahlédla Basterku.
Po více než pěti hodinách jsme se spokojené, ověšené taškami plných knih, letáčků, záložek, edičních plánů a všemožných prospektů, vracely v tom největším ceďáku zpátky na Čerňák, do žluťásku na čokoládu a domů. Přijely jsme absolutně grogy, ale stálo to za to! Už se nemůžu dočkat příštího ročníku :-).




A teď už jen knihy, které jsem si z veletrhu přivezla.. 

Vykladačku smrti, když už ji
Ohana tak vychvaluje ;-)

Milovala jsem tyrana

Sirotčinec

Skálu

a poslední Achilleovu píseň
ještě ve starém ocejchovaném kabátě

A aby toho nebylo málo, koupila jsem si ještě eTampu.. Když byla za těch 39 korun..

Tampa

Podařilo se mi také vyhrát na stránkách Dobrovského..

Ve stínu černých ptáků

A k narozeninám jsem předčasně dostala i pokračování Game..

Buzz

 Toť pro květen vše. Ještě foto na závěr..


12 komentářů:

  1. Skvělé knížky! Vykladačku smrti máme doma a musím říct, že je to opravdu skvělá knížka. Ačkoliv jsem se nedostala k dalším dílům, rozhodně jí doporučuji. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se publikum Vykladačky rozrůstá. Hned mám lepší pocit, že jsem ji tam nenechala :-D A díky ;-)

      Vymazat
  2. Parádní sbírka!!! Škoda, že jsme se pořádně neviděli, moc ráda bych s Tebou popovídala! :) Skvělé kousky, Sirotčinec a Skálu jsem taky klofla a ta poslední Achiellova píseň mě do teď mrzí, přišla jsem hned po Tobě :D Ve stínu černých ptáků je skvělá, Tak trochu šílení jsou výborní a o Buzz snad nemusím ani mluvit :) Tu Vykladačku si budu taky muset konečně někdy sehnat kvůli Ohaně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-D Taky mě mrzí, že jsme neměly tu možnost. Ale příště si to rozhodně vynahradíme :-) No, můžu ti od té písně poslat aspoň přebal, těch mám teď haldu a vůbec nevím, co s nimi :-D A jsem ráda, že se mi tentokrát sešly kousky, které každý chválí. Hned se člověk víc těší na čtení ;-) No jo, Ohana je skvělý manipulátor :-D A navíc ta kniha vypadá opravdu skvěle! Jsem na ni hodně zvědavá ;-)

      Vymazat
    2. To doufám! :) Hehe možná by moje mysl měla chvíli pocit, že mi tu na poličce opravdu leží, ale neboj, chystám se ji nenápadně koupit brzy :) A jak jsi mohla vidět na Facebooku taky jsem neodolala a vzala aspoň e-knihu :)

      Vymazat
  3. Krásné přírůstky. Brala bych asi úplně všechno. :D
    Vykladačka je úžasná. Vřele ji doporučuji ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Áá, další spokojený čtenář Vykladačky. To se do ní asi budu muset brzo pustit :-) A díky :-)

      Vymazat
    2. Shodou okolností jsem jí vyhrála právě u Ohany. :D

      Vymazat
    3. Fakt jo? :-D Tak to je parádní shoda okolností :-D

      Vymazat
  4. :D me taky nekdo zaregistroval :D no myslel jsem ze toho na Svete knihy stihnu vic bohuzel byl program nabity tak s vama pokecam snad priste vic :) jinak at se Deaver libi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že když tě Míša z Joty oslovila jménem, nějak mi to v prvních chvílích nedocházelo :-D Přece jen my, tví čtenáři, jsme zvyklí na Schefika :-D A mrzí mě, že nebyl čas chvíli poklábosit, ale tak třeba příště že ;-) A moc děkuju za Deavera, snad se k němu o dovče dostanu.. Z pochopitelných důvodů mě nějak ta jeho šíře odrazuje od tahání s sebou na cesty do práce :-D

      Vymazat
  5. děkuju, taky se mi líbí nové obálky HG , + box , bude se hezky vyjímat , nelíbí se mi to nové vydání kdy jsou všechny 3knihy v jednom svazku , takova bichle kdo to ma tahat na zadech a jeste ten leskli obal ... tyto jsou male a pekne :)

    OdpovědětVymazat