pondělí 17. listopadu 2014

TAG: Čtecí návyky

Čtu jen každou sudou středu u sousedů na půdě.
Naprosto inkognito.
S hrnkem hořké kávy s cukrem.
Pouze v teplých ponožkách.
..nebo ne?

1. Máš doma určité místo na čtení?
Pokud doma čtu, což se stává jen výjimečně, pak v křesle nebo v posteli, což většinou začíná naprosto skvěle a končí úplně špatně (začnu u polosedu, pak mě začne bolet za krkem, takže se postupně sunu níž a níž, až skoro ležím a otáčím se na bok, u čehož dlouho nezůstanu, protože na boku se čte dobře vždycky jen jedna stránka, takže se přetočím na břicho, a pak si tak nějak nevině položím hlavu na stranu a je vymalováno, usínám okamžitě) :-D.

2. Záložka nebo kousek papírku, který se právě válí poblíž?
No.. Záložek mám doma, řekněme, tři hýždě, takže většinou používám ty a je mi úplně jedno, jak vypadají, ale někdy se prostě stane, že nemám ani jednu či nějakou její část u sebe, takže v tomto případě nastupují jízdenka z vlaku či busu, kousek papíru, leták či nerozložený papírový kapesník a spolehlivě záložku suplují :-).

3. Můžeš prostě jen tak přestat číst, nebo nejprve dočteš kapitolu?
Nemůžu, v žádném případě. Primární je pro mě dočíst alespoň kapitolu, v případě velké nouze alespoň stránku, abych věděla, kde zase začít.

4. Jíš nebo piješ během čtení?
Většinou vůbec, ale někdy se člověk napít musí, aby se mu neslepila pusa :-D.

5. Posloucháš u čtení hudbu nebo televizi?
Dřív jsem potřebovala mít na čtení absolutní ticho, tak jako na spaní, ale dnes jsem už zvyklá některé zvuky vypouštět, ale že bych si ke čtení pustila ještě nějakou muziku do uší, to ne. Naposled jsem četla a poslouchala In This World u Anny Kareniny, když skákala pod vlak (a to mi hudba překvapivě nevadila), a tím si tuhle píseň navždycky spojila s touhle skvělou knihou.

6. Čteš vždy pouze jednu knihu, nebo několik naráz?
Vždy jen jednu, kterou maximálně prokládám nějakou mangou, protože se znám a vím, že bych v tom pak měla děsnej bordel :-D.

7. Preferuješ čtení doma nebo čteš kdekoliv?
Jak už jsem psala výše, doma čtu jen výjimečně, protože čtu nejraději a jen na cestách do práce (takže až jednou nebudu do práce dojíždět, to jako nebudu číst vůbec??!!). Nejraději čtu ve vlaku, pak v autobuse (když tam není třicet dvanáctiletejch smradů) a v MHD knížku raději vůbec nevytahuju :-D.

8. Čteš nahlas nebo pouze ve své mysli?
Svoje knížky jen ve své mysli! Ale nemám problém s předčítáním mladším sourozencům :-).

9. Čteš si některé pasáže dopředu nebo dokonce přeskakuješ kapitoly?
Snažím se, takže ne :-). Ale některé knihy jsou tak strašně dobré, že vám přijde, že čtete hrozně pomalu, a oči vám tak nějak samovolně uskakují dopředu. Jsou ale i takové knížky, které jsou tak nudné, nijaké a nezajímavé, že vás to nutí se podívat na konec knihy, abyste zjistili, jestli má vůbec cenu těch iks stránek číst.

10. Lámeš hřbet nebo se jej snažíš uchovat jako nový?
V žádném případě, to by byla moje smrt! Nesnáším ohnuté a zmačkané rohy, prohýbané hřbety, rýpnuté a poškrábané přebaly a další nepěkné věci na MÝCH knihách! :-)

11. Píšeš si do svých knih?
Nikoliv, viz předchozí výstižná odpověď :-D.

A jaké jsou vaše čtecí návyky?? ;-)


Tímto bych chtěla mockrát poděkovat za nominaci od Jackelin Mandragor!

1 komentář:

  1. Nemáš vůbec zač :) Já děkuji, že jsem si mohla přečíst tvé odpovědi :)

    OdpovědětVymazat