pátek 2. května 2014

The Opposites Book Tag


Tak se vám po delší době opět hlásím.
Tu jsem zase jednou projížděla vaše blogy a u Ohany narazila na The Opposites Book Tag. A jelikož se mi její video hodně líbilo, rozhodla jsem se přidat ruku k dílu a přispět také svojí troškou do mlýna. Tož tedy můj foto-výběr knižních protikladů na téma..


PRVNÍ VS POSLEDNÍ KOUPENÁ KNIHA
Proč? 13x proto je první kniha, za kterou jsem dala poctivě našetřené dvě stovky, které pro mě v té době představovaly neskutečné hodně peněz. A právě tahle kniha je mou srdcovou záležitostí, protože mě vlastně přivedla ke knihám. A momentálně nejnovějším přírůstkem je kniha Prorok, závěrečný díl o Hřbitovní královně, kterou momentálně čtu a je prostě skvělá. Ale nic jiného jsem ani neočekávala :-).

LEVNÁ VS DRAHÁ KNIHA
Výhra možná není úplně nejlevnější kniha, kterou jsem si koupila, rozhodně je ale příkladem rčení "Za málo peněz hodně muziky", protože za padesát korun ve výprodeji jsem dostala nečekaně skvělou knihu alá Forrest Gump, u které se budete smát a zároveň brečet! A momentálně nejdražší kousek z mé sbírky.. Hra o trůny. Co víc dodávat. Ale za ten hardback to stálo! ;-)

KNIHA S HLAVNÍM HRDINOU VS  HLAVNÍ HRDINKOU
Jako knihu s hlavním hrdinou jsem vybrala Dlouhý pochod. Sto mladých chlapců jdoucí vstříc výhře.. nebo smrti? Jednoduchá a jednoznačná volba. Vlastně i v případě Gejši jsem nemusela dlouho přemýšlet. Mimochodem výborná kniha :-).
RYCHLE PŘEČTENÁ KNIHA VS TA, KTEROU JSEM ČETLA DLOUHO
Co se rychle přečtené knihy týče, mohla jsem sáhnout po jakékoli manze v knihovničce, protože dvou set stránkové svazky mám přelouskané za pár hodin, ale vybrala jsem Spodka, protože právě s ním jsem vkročila do roku 2014. Přečetla jsem ho hned 1. ledna, na jeden zátah. Oproti tomu Srdce netvora jsem četla dobré tři týdny. Nebyla to špatná kniha, jen ten začátek byl překvapivě čtivější než zbytek knihy.

KNIHA S KRÁSNOU VS OŠKLIVOU OBÁLKOU
Další jednoduchá volba. Momentálně nemám v knihovničce krásnější knihu než-li Kostičase. Tvrdá sametová vazba v modro zlaté variaci, nádhera! A Tvář toho druhého, u kterého mi prostě žlutá s červenou k obálce neladí, sama nevím proč.

NÁRODNÍ VS MEZINÁRODNÍ KNIHA
Nevím přesně, v jakém měřítku jsem měla vybírat národní a mezinárodní knihu, ale jako národní - českou jsem zvolila 15 minus od Tomáše Zářeckého. Kniha, která prolomila moje tabu s českými autory a jejich knihami. Neskutečný nářez! :-) A Arená smrti jsem vybrala proto, že si myslím, že je mezinárodně více než hodně známá. Vždyť víte :-).

TENKÁ VS TLUSTÁ KNIHA
Jako další jsem měla vybrat tenkou knihu. Až paradoxně je to vlastně moje nejmenší i nejtenčí kniha z celého mého knižního arzenálu. Jen 92 malinkých stráneček. A proti nim Šógun, monstrózní hardbacková bichle, 983 stran. Absolutně netuším, kdy to přečtu, ale mít jsem ji musela.

ROMANTICKÁ VS AKČNÍ KNIHA
Jako romantickou knihu jsem vybrala Krásnou katastrofu. A jako akční Zabijáky od J. Adler-Olsena, neskutečný maso! Přesně tenhle typ knih naprosto miluju! :-)

FIKCE VS LITERATURA FAKTU
Jako fikci jsem zvolila jednoznačnou typickou "scifárnu" Robokalypsu, která mě absolutně mile překvapila a s radostí jsem ji dala plný počet hvězd. Klobouk dolů. A jako literaturu faktu Útěk z Tábora 14, tvrdé a kruté čtení jako je samotná Severní Korea.

SMUTNÁ VS VESELÁ KNIHA
A poslední tu máme smutnou knihu. Vůbec vás nepřekvapí, že jsem vybrala Greenovy Hvězdy nám nepřály. Bulela jsem, hodně, a naprosto přitom rozmočila papírový kapesníky. Až takhle vyšťavující to bylo. A jako humornou, veselou a naprosto pohodovou knihu jsem vybrala Každé řešení má svůj problém od Kerstin Gierové. Skvělá kniha! :-)


Toť vše z mého knižního výběru protikladů. A jaké knihy jste vybrali vy? :-)

8 komentářů:

  1. juu to je super vyber protikladu :) tlusta a slaba kniha super :-D a takovy skvely knizky! prorok, dlouhy pochod, kosticas, mohla bych pokracovat dlouho, mas fakt super kousky

    roo.rachel.1987@gmail.com
    SOUTĚŽ O ODZNÁČKY A KNÍŽKU
    http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/04/velka-knizko-placickova-soutez.html

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý tag a článek! :-) Kostičas má opravdu krásnou obálku. :-) A ano, Zabijáci jsou vážně maso. :-D Jinak na Hvězdy se teď chystám, tak doufám, že se mi kniha bude líbit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :-) Jussi Adler-Olsen je skvělý, po Larssonovi můj nejoblíbenější autor a na Kostičase se chystám a nemůžu se dočkat! A Hvězdy se ti budou určitě líbit ;-)

      Vymazat
  3. Jé, ty jsi četla Proč? 13 x proto! :) já ji přelouskala asi ve 12ti během pár dní tábora, kde mi ji půjčila kamarádka, a úplně mě dostala :D Byla jsem unešená z toho, že je to vlastně o sebevraždě :D
    S 15 Minus naprosto souhlasím, i mně Tomáš Zářecký ukázal, že čeští autoři můžou být také dobří :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jó, je to moje srdcovka! Díky ní jsem si zamilovala hlavní hrdiny, co páchají sebevraždy :-D Taky mě naprosto odrovnala, skvělé čtení! :-) A 15 Minus je prostě suprová kniha, ráda si ji přečtu někdy znova :-)

      Vymazat
  4. Ten Šógun je monstrózní. :D Několikrát jsem se odhodlávala ho přečíst, ale pořád nic. Podobně tlustá kniha je Musaši od E. Jošikawy a abych byla upřímná, četla jsem jí několik měsíců a podruhé to rozhodně absolvovat nehodlám, i když to byla dobrá kniha. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, taky to vidím s četbou Šógun bledě, ale snad se mi to jednou poštěstí a doufám, vážně opravdu pevně doufám, že to bude stát za to! ;-) :-D

      Vymazat