pátek 12. dubna 2013

Muži, kteří nenávidí ženy - Stieg Larsson


Název: Muži, kteří nenávidí ženy
Originální název: Män som hatar kvinnor
Autor: Stieg Larsson
Série: Milénium #1
Překlad: Azita Haidarová
Počet stran: 536 stran
Nakladatelství: Host
Vydání v ČR: 2008
Hodnocení: ★ ★ ★ ★ ★





Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.

Podle mě si některé knihy zaslouží víc než jen jednoslovné ohodnocení a obodování příslušným počtem hvězdiček podle spokojenosti. U některých z nich se člověk prostě musí rozepsat. Takže začínám a píšu..

Muži, kteří nenávidí ženy.. Hm.. Na tuhle knihu nezapomenete. Já na ni nezapomenu.

Více než 530 stran drobného písma nás postupně seznamuje s hlavními hrdiny, jejich osudy, neobvyklými situacemi a hlavně tedy se zvláštní a děsivou historií rodiny Vangerů.

O existenci téhle knihy jsem se dozvěděla někdy před třemi lety poshlédnutí stejnojmenného filmu a dost mě mrzí, že pořadí tehdy nebylo opačné. Překvapilo mě, kolik jsem si toho z filmu pamatovala i po takové době, a ještě více mě překvapilo, že mě to i tak neskutečně bavilo, překvapilo, dostalo..!

Když jsem knihu začala číst, zběžně jsem prolétla pár hodnocení jiných čtenářů a zaujal mě jeden komentář, ve kterém dotyčný psal, že prvních 150 stran bylo vesměs nudných, ale následující část knihy se vyvine v docela solidní detektivku. A moje reakce? COŽE?! 

Je sice pravda, že začátek knihy by se dal popsat jako mírný a nepříliš prudký rozjezd, ale i tak jsem se nemohla odtrhnout. A i když mi chvílemi přišlo, jako bych četla sešit z ekonomiky či práva, protože výskyt ekonomických a politických pojmů první část knihy poměrně slušně zásobuje a občas mi význam těchto pojmů jaksi unikal, nijak to na kvalitě knihy neubralo. Spíš jsem si v tu dobu říkala, jak mě asi bude bavit následujících pár set stran, když už mě těch prvních pár desítek "nudných" nadchlo. 

Ten zbytek byl tisíckrát lepší!

Celou knihu jsem vlastně slupla za čtyři dny.  Nemohla jsem přestat číst, dokud jsem to nedočetla a nelitovala, že už byl konec. Tak strašně rychle těch pět set stran uteklo a já si přála ještě chvíli zůstat..

Ze všech postav mě nejvíce zaujala Lisbeth, ať v knize či filmu. Její zvláštní postoj k životu, stranění se společnosti, osobní život, schopnosti, které by do ní člověk v nikdy neřekl, nebojácnost a nulový ostych. Lisbeth tomu všemu dala korunku, protože někdo tak absolutně jiný úplně ve všem, do celého příběhu až nelogicky dobře zapadal.

A na závěr..
Znáte ten pocit, kdy po přečtení knihy, která vás naprosto nadchne, máte sto chutí každému na potkání vyprávět o tom, jak je ona kniha úžasná, skvělá, famózní, strhující. Jak stojí za přečtení. Ne, jak si jí musí všichni přečíst? Tak právě teď mám stejné pocity!

Tahle kniha není obyčejné čtení. Je to pohlcující čtení. A jak je na zadní straně přebalu pěkně psáno, je to droga. Nutí vás číst a přemýšlet ve chvílích, kdy jste nuceni knihu odložit! Nutí vás odsunout vlastní život na druhou kolej a tu první přenechat knize. Nenechá vás spát!

Pohltí vás! Budete se více zaplétat do zvláštního případu zmizení Harriet, záhady anonymních zásilek, jimiž je každoročně obdarováván více než osmdesátiletý Henrik, vztahů rodiny Vengerů, obvinění Mikaela, vývoje časopisu Milénia, situací Lisbeth, ve kterých by se asi nikdo z nás nechtěl nacházet, a hlavně do hledání pravdy, která s sebou přinese mnohá dobrá i zlá překvapení, která by si nikdo z nás ani ve snu nepředstavil.

Pokud jste nečetli, čtěte! Tahle kniha stojí za to!
Nedá se popsat slovy, musí se přečíst!


recenze přenesena z mého starého blogu ze dne 12. dubna 2013

2 komentáře:

  1. Achjo budu si to muset konečně přečíst, slyšela jsem audio, viděla film a ke knize se ne a ne dostat, přitom vím, že je to přesně pro mě, takže úkol na léto jasný! :) A já si říkala, že se tu nějak rozjely recenze a Ty přenášíš staré :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedávno dávaly celé Milénium na dvojce, ale nějak jsem se do filmu nedokázala už tolik "zažrat", když už četla knihy. Ačkoli je filmové zpracování opravdu hodně dobré, na knihy nemá :-) Taky si na léto chystám je přečíst, znovu :-)
      Nojo, asi už ho konečně definitivně smažu. Ale těch recenzí (nad jejich kvalitou momentálně silně pochybuji, ale což) mi bylo přece jen líto, takže si sem některé šoupnu ;-)

      Vymazat